Veszélyben a török Passat üzem

2019.10.15. 12:02

Törökország sokat veszíthet gazdaságilag, ha a VW csoport úgy dönt, hogy a Passatok és Skoda Superbek gyártását mégsem ide telepíti, ahogy korábban bejelentette. Márpedig a vállalatóriás a német-török politikai feszültség miatt épp visszavonulót fúj.

passat prod1

Gazdasági szempontból nyilván Törökország volna a legjobb helyszín az új VW üzemnek, hiszen van olcsó és képzett munkaerő, fejlett beszállítói hálózat, és együttműködni kész kormányzat. Mégis kútba eshet a gyárépítés ügye, ha fennmarad a szíriai határon zajló török-kurd háború miatt kialakult konfliktus Törökország és Németország között.

Angela Merkel kancellár vasárnap azt mondta a török elnöknek, hogy le kell állítania az offenzíváját, mert az humanitárius katasztrófával fenyeget. Hétfőn pedig az EU országok hoztak döntést a Törökországba irányuló fegyver-export korlátozásáról, miközben az amerikai elnök gazdasági szankciókat helyezett kilátásba. Ilyen körülmények közt nyilván a Volkswagen csoport sem tarthatott ki a terve mellett, amely szerint minden Passat és Superb egy új, évi 300 ezer autó előállítására alkalmas vadonatúj török üzemben készülne 2022-től.

Ha nem változik nagyon hamar a politikai helyzet, az azt is jelentheti, hogy új helyszínt keresnek a gyár felépítésére. Korábban Bulgária, Románia, Szerbia és több észak-afrikai ország is felmerült, mint lehetséges helyszín.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.