Egészen apró villanyautó érkezik a Toyotától

2019.10.17. 15:57

A Toyota ugyan némi késéssel kezdett a villanyautó-fejlesztésbe, de úgy tűnik, az idén Tokióban már bemutatnak egy tisztán elektromos városi kisautót, amelyet jövőre szériagyártásba is küldenek, ha minden a tervek szerint zajlik.

Egyelőre tisztességes neve sincs, az első képeken a rendszám helyére az Ultra Compact BEV (ami nagyjából ultra-kicsi akkumulátoros járművet jelent) felirat került, koncepciójában pedig emlékeztet a Renalt Twizy-re. Nagyon keskeny, viszonylag lassú, és kis hatótávolságú, viszont kis helyet is foglal, így egyszerű vele parkolni, és szükség esetén ketten azért elférnek benne. A Toyota 60 km/h-s végsebességet és 100 km-es hatótávot ígér, de városi használatra mindkettő bőven elegendő lehet. A hossza 2,49, a szélessége 1,29, a magassága 1,55 méter, és a képek alapján sem nehéz elképzelni, hogy a villany-Toyota egyszerűen az oldalára boruljon, bár valószínű, hogy az akkumulátorokat úgy helyezték el az autó aljában, hogy az alacsony tömegközéppont a látvány ellenére stabil futást eredményez.

A kisautó nem előzmények néklüli: két éve Concept-i Ride néven már mutattak valami hasonlót, bár az a gép még sokkal futurisztikusabb formát viselt. Ez a mostani, egyszerűbb tálalás valószínűleg annak köszönhető, hogy szériagyártást terveznek 2020 második felére, ám a korábbi, furcsa megoldásokat a közönség aligha fogadta volna jól. Egyelőre annyi biztos, hogy Japánban kapható lesz a típus, ott is az idősébbeket, kezdő vezetőket, illetve a nagyon forgalmas városközpontokban közlekedőket célozzák meg vele.

Ez valószínűleg csak az első apró lépés a Toyota jelenlegi villanyautó-fejlesztési programjában, de elég lényeges: ez lehet az első, tisztán elektromos szériamodell, amely teljes egészében a Toyota saját munkája.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.