Óriási lopott autós fogás a rendőrségnél

2019.10.17. 09:40

Több száz lopott autó nyomára bukkantak a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyek főosztályának nyomozói amikor egy 2017-ben, Bécsből eltűnt Land Rovert találtak egy szegedi garázsban. Az autó műholdas nyomkövetője jelzett és a helyszínen három szerb férfit vettek őrizetbe, akik közül ketten éppen az alvázszám meghamisításán ügyködtek.

autolopas nni repro alvazszam minta (7)

Egyikük vallomásából kiderült, hogy egy szervezett autótolvajbanda tagjai. A férfi több száz autóról beszélt a kihallgatása során, melyek közül huszonhatot, jellemzően Opeleket és Land Rovereket összesen 238 millió forint értékben be is azonosítottak, míg a hét, már megtalált autó 56 millió forintot ér.

A tolvajok ezeket egyszerű ablaktöréses módszerrel, vagy a zárak feltörésével vitték el, indítórendszerükhöz nem nyúltak, így mindegyik működőképes maradt, ám műholdas követőrendszerüket jelzavaróval elnémították. A rendőrség meg is találta az eszközt a szegedi garázsban.

DSC 0056 6

A tolvajok Ausztriából, Németországból és Olaszországból lopták el az autókat, és többnyire Szerbiában próbálták újra forgalomba helyezni, majd eladni őket, olykor megrendelésre dolgoztak, a kocsik egy részét pedig elbontották. Mint kiderült, a bűnbanda tagjai több szegedi garázsban is pihentettek autókat, amíg elkészítették a hozzájuk tartozó hamis dokumentumokat.

A szerb és horvát tagokból álló szervezet ugyan tizenegy főből állt, de az egyes autólopásokhoz mindig csak pár ember köthető. A szegedi rajtaütésen a bandavezért és két emberét fogták el, további három társukat pedig a szerb határon, amikor megpróbáltak belépni Magyarországra. Az osztrák rendőrség szerint a bűnbanda felszámolásának kezdete óta kevesebb Land Rovert loptak el Bécsből.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.