Stratégiaváltásról beszél a Renault új vezetője

2019.10.18. 11:46

A Renault stratégiáját eddig a Drive the Future nevű hatéves terv határozta meg, amelyet még Carlos Ghosn dolgozott ki. Eddig nem nyúltak hozzá, de úgy néz ki, Thierry Bolloré vezérigazgató váratlan leváltása után a hosszú távú stratégiát is átdolgozzák a cégnél.

P1233291

Delbos ennek okaként elsősorban a cég pénzügyi helyzetét jelölte meg. Azt mondta, a tervek 2017-es kidolgozása óta jelentősen megváltoztak a piaci körülmények, és ez látszik a cég pénzügyi helyzetén is. „Sajnos a nyáron nem javult a helyzet, és újra a megfelelő irányba kell állítanunk a Renault-t... Igazítanunk kell a stratégiánkon.” - mondta.

A problémát állítólag az jelenti, hogy a cég pénzforgalma az elmúlt fél évben negatívba fordult: túl magasak voltak a fejlesztésre fordított kiadások, és közben nem a várakozásoknak megfelelően alakultak az eladások, ami a profit csökkenését hozhatja hosszabb távon. Nyilván az sem segít, hogy az autók iránti kereslet globális szinten épp csökkenőben van, és a Nissan is a várakozásoknál gyengébben teljesített az év első felében.

Egyelőre nem tudni, hogy Delbos, aki egyébként a Renault pénzügyi igazgatója is, hosszabb távon marad-e a posztján - az erre vonatkozó kérdésekre kitérő választ adott - de úgy néz ki, a vezérigazgatói ideje nem lesz eseménytelen.