Új őrület: ki tud fékezés nélküli kört menni a Nürburgringen?

2019.10.20. 08:59

Ahogy kezdenek szép lassan terjedni a villanyautók, úgy áldozik le egyre jobban a belső égésű motorral hajtott autóknak. A vérpezsdítő hangorkán és a benzinszag megszűnésével az autógyártóknak kreatív eszközökre lesz szükségük, ha fenn akarják tartani a szenvedélyes rajongók érdeklődését. A Mini úgy tűnik tényleg elég komolyan vette a kihívást.

P90371622 highRes mini-cooper-se-green
Fotó: Bernhard Filser

Hivatalos közleményükben azzal dicsekszenek, hogy új villanyautójukkal, a Mini Cooper SE-vel fékezés nélkül is körbe lehet menni a világ egyik legnehezebb versenypályájának tartott Nordschleifén. A teljes valóság persze inkább úgy fest, hogy a sofőrnek nem kell hozzányúlnia a fékpedálhoz, de az autó ettől függetlenül még az erős visszatápláló módnak köszönhetően lassít, úgy 0,19 g-vel, ha levesszük a lábunkat a gázpedálról. Ez lényegében az az egypedálos működés, amivel a Nissan haknizott a második generációs Leaf megjelenésekor.

P90371621 highRes mini-cooper-se-green
Fotó: Bernhard Filser

Szörnyű veszteség, de a Mini végül nem árulta el, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy egypedálos módban körbeérjen a Cooper SE, és a fogyasztási adatok sem derültek ki. A Minitől mindez csak egy jópofa hülyéskedés, ami illik a márkaidentitásba, de nem lennénk meglepve, ha a jövőben más gyártók is rákapnának az újfajta rekorddöntögetésre.