Elpusztítja magát a Tesla elektronikája?

2019.10.21. 11:27

Most még nincs szó tömeges jelenségről, de a korai Model S-eknél már fel-felbukkan a probléma: az elektronika mindenféle előjel nélkül megszűnik működni. Az is kiderült, hogy miért, de mivel az elhasználódás a használattal arányos, nem is egyszerre állnak meg a kaliforniai gyártó villanyautói.

Arról van szó, hogy a Tesla elektronikája minden eseményt naplóz, és a naplóbejegyzéseket egy beépített flash memóriachip tárolja. A közönséges memóriakártyákban is alkalmazott Flash memória egyik ismert tulajdonsága, hogy az információt tároló cellái csak véges mennyiségű írási műveletet viselnek el, magyarán a gyakran használt memóriacellák egy idő után kiégnek. Ezt a problémát a Flash memóriák gyártói is ismerik, és úgy igyekeznek csökkenteni a hatását, hogy a memória-vezérlő áramkör igyekszik egyenlően elosztani az írások számát az egyes memóriacellák között. Ám úgy néz ki, hogy a Tesla vezérlőegysége így is túlterheli a beépített memóriát, amely így akár 3-4 év alatt elérheti a használhatóság határát. Ez után pedig az autó lényegében használhatatlanná válik. Bár vezethető marad, tölteni például már nem lehet.

Maga a flash chip egyébként nem különösebben drága alkatrész, viszont úgy tűnik, a Tesla hivatalos szervizei az elektronikát meghibásodás esetén csak egyben hajlandók cserélni, ami változattól függően 2500-2700 dolláros (átszámítva 750-800 ezer forintos) költség. A hiba létezéséről sem a gyártótól tudunk, hanem néhány nem hivatalos szerviztől, ahol már találkoztak a problémával. A Tesla ugyan elismerte, hogy a korábbi modellekbe épített MCU1-ben jelen van a probléma, de azt állították, hogy a jelenleg használt MCU2-ben már kijavították. Ugyanakkor már olyan vélemény is elhangzott, amely szerint ez az állítás sem fedi a valóságot.

A lényeg az, hogy a hiba, amely eddig csak a legkorábbi Teslákat érintette, egyre gyakoribbá válhat, ahogy egyre több Model S-ben használódik el a memóriachip, és ha igaz, amit a független Tesla szerelők állítanak, a helyzet csak romlani fog: négy-öt év múlva akár tízezerszám válhatnak használhatatlanná a Teslák havi szinten.