Most a Toyota ígér szilárd akkumulátoros villanyautót

2019.10.22. 13:58

Két-három éve mindenki erről beszélt, ha a villanyautókról esett szó, de az ígéretek eredményét eddig nem láttuk működés közben.

toyota battery

A szilárd elektrolitos akkumulátorról a jelenleg használt Li-ion akkuk biztonságosabb, nagyobb energiasűrűségű, de mindenek előtt olcsóbb alternatívájaként beszélt mindenki, de mintha alább hagyott volna a lelkesedés. A Dyson például, amelynek volt is a megoldást kutató cége, különösebb magyarázat nélkül leírta az abba fektetett pénzét, és az autógyártási terveit is feladta. A Toyotánál viszont ismét előkerült a kérdés: azt mondják, a 2020-as Tokiói Olimpiára elkészülnek az első, ilyen akkumulátorral hajtott prototípussal, és azt nyilvánosan be is mutatják. Ráadásul vagy a nyitó, vagy a záróceremónia részeként.

A tervről Shigeki Terashi, a Toyota műszaki igazgatója beszélt a Tokiói Autószalon előtt, ami azt jelzi, hogy a japán gyártó komolyan veszi ezt a kutatást. Ugyanakkor azt Terashi is jelezte, hogy a szériagyártásra csak később kerül sor. Az olimpiára kifejezetten használati céllal fejlesztett elektromos Toyotákba is a ma elterjedt Li-ion akkumulátorok kerülnek majd, és nem a kísérleti szilárdak, ami leginkább azt jelzi, hogy az ígéretes technológia még nem jutott el a mindennapi használhatóság szintjére.

Mindez attól érdekes igazán, mert ilyen akkumulátort eddig legfeljebb kutatólaboratóriumokban lehetett működés közben látni, és manapság a legtöbb autógyártó 2030 előtt nem tartja lehetségesnek a tömeggyártás beindítását.