Itt a kulcs a Volvo új típusjelzéseihez

2019.10.25. 06:03

Eddig is egy betű-szám kombináció jelezte a Volvókon, hogy milyen hajtást tartalmaznak: T volt a turbós benzinesek, D a dízelek jelzése, utána a szám pedig nagyjából jelezte, hogy a kínálaton belül hol helyezkedik el az adott változat. Ezt a rendszert bővítették most ki.

volvonaming

Az elektromos XC40 teljes neve az, hogy XC40 P8 AWD Recharge, amiből itt a P8 már az új rendszer része. A P betű ugyanis a tisztán elektromos (angolul pure electric, innen a P) modellek jelzése lesz a jövőben. Mögötte a szám ebben az esetben az akkumulátor méretére utal, ami 75 kWh-s, ezt felfelé kerekítve, tízzel osztva adódik a 8-as szám.

Ezen felül még két betűt használnak majd. A T új jelentést kap: a turbós benzinesek helyett a jövőben a konnektoros hibridek kapják: itt a kétmotoros elrendezésre (Twin Engine) utal majd.

A harmadik betűjelzés a B lesz a jövőben, ezzel a 48 voltos enyhe hibrid rendszereket jelzik majd, amelyek teljesen átveszik a jelenleg használt, csak benzines modellek helyét. Itt nincs töltési lehetőség, sem elektromos üzemmód, itt a villanymotor csak a fogyasztás csökkentésében segít valamelyest.

A D jelzést teljesen el is hagyják: mivel a dízelmotorokat is enyhe hibridként kínálják majd, ezek is B jelzést kapnak. Ez okozhat némi zavart, ám a Volvo hosszabb távon a dízelmotorok kivezetését irányozta elő, így a kavarodás szerintük legfeljebb átmeneti lehet.