Trump az autósportról is mondott pár baromságot

2019.10.26. 16:54

Donald Trump a napokban adta át az USA legmagasabb polgári kitüntetését, az Elnöki Szabadság-érdemrendet Roger Penskének, az amerikai autósport talán legnagyobb hatású üzletemberének. A csapattulajdonost éltető beszédében aztán saját magát buktatta le az elnök, hogy mennyire fogalma sincs arról, amiről nagy lelkesen beszél.

hnt

A formula.hu szúrta ki Trump és Penske találkozójának hírét és a kitüntetésen elhangzottakat. A politikai élet legnagyobb élő trollja azt a 82 éves Roger Penskét díjazta, aki egyrészt maga is autóversenyző volt fiatalon, másrészt 53 éve működtett csapatokat mindenféle autóverseny-sorozatokban, köztük a NASCAR-ban és az IndyCarban. Lehetetlen lenne felsorolni csapatai összes sikerét, de a NASCAR-ban már 179 futamgyőzelemnél járnak, a Indianapolis 500-on pedig eddig 18 alkalommal nyert az ő versenyzője, amivel magasan a Penske Racing a legsikeresebb ott is. Mindemellett Penskének van egy szállítmányozási vállalkozása is 65 ezer alkalmazottal. 

...mert én tudom, milyen nehéz ez. Nagyon nehéz. Japán, Németország, Olaszország, ezek az országok mind százmillió dollárokat költenek évente, hogy megpróbálják megnyerni - mondta Trump Penske Indy500-as sikereit és a verseny nehézségét méltatva és már itt látszott, hogy nagyon félre van tájolva az elnök, amit aztán későbbi mondataival is igazolt ...tudom, hogy más országok - nem csak emberek, országok is - mennyire nem tudják megnyerni ezt. Elköltenek több százmillió dollárt. Új technológia, új motorok. Az egyik motor gyors, de lerobban. A másik lassú, de megbízható. Ez a fickó pedig továbbra is csak nyer.

indy 500

A legegyszerűbb lenne azt gondolni, hogy Trump simán csak összekeverte Amerika legnevesebb futamát és az IndyCart a Formula-1-gyel, de még úgy is nagyon zavaros lenne az elnök gondolatmenete.

  • A nemzetközi versengés már ott megbicsaklik, hogy IndyCar közel összes csapata amerikai, más nem is nagyon nevez, nemhogy "elköltenek több százmilliót". Itt van ugyan a brit Carlin, és az argentin Juncos is bepróbálkozott két futamon idén, de ezek mind jelentéktelen mellékszereplők.
  • Az a bizonyos sokszázmilliós nagy nemzetközi fejlesztési verseny egyáltalán nem létezik. A szériában mindenki ugyanazt a Dallara kasznit használja, így minden futamot azzal nyernek, motorszállítóból pedig kettő van. A Chevrolet és a Honda közül válogathatnak a csapatok, és ha kevéssel is, de idén a Honda teljesített jobban a szezonban, bár az Indy500-at Chevrolettel nyerték.
  • Az említett németeknek semmi közük a szériához, nemhogy a pénzüket nem költik itt, az olaszok pedig csak keresnek az egészen, hiszen a Dallara olasz és tőle veszi a teljes sorozat az egyen kasznikat.
  • Az amerikai öntudatra épített szöveg a versenyzőket nézve sem értelmezhető, az meg pláne, hogy "mennyire nem tudják megnyerni ezt". Ott aztán tényleg van japán, francia, svéd, új-zélandi, ausztrál, stb., de ők sem költenek itt nagy pénzeket, hogy nyerjenek. Ellenkezőleg, nekik fizetnek az amerikai csapatok, hogy az ő autóikat vezessék. Az elmúlt öt évben öt különböző nemzetiségű versenyző nyert az Indy500-on. Ebből háromszor amúgy a Penske autójával nyertek, de egyikük sem volt amerikai.

Donald Trump már elnökké választása előtt híres volt arról, hogy nagy önbizalommal beszél témákról, amikről fogalma sincs, valószínű ez történt most is. Azon a tényen viszont mindez nem változtat, hogy már nem Richard Petty NASCAR-legenda az egyetlen, aki az autósport szereplőjeként érdemelte ki az Elnöki Szabadság-érdemrendet.