A görögök is vinnék a törököktől költöző VW-s beruházást

2019.11.02. 09:25

A napokban lett egyértelmű, hogy a Volkswagen nemrég még biztosra vett törökországi gigaberuházása oda. A németek most új helyszínt keresnek többek közt a Passat gyártásához, és már a görögök is a jelentkezők közt vannak.

passat prod1

A Volkswagent első sorban a Passat miatt szorítja az idő, annak kell új helyet találni 2022 októberéig, mert Emdenben, ahol jelenleg gyártják akkortól villanyautók készülnek a helyén. Leginkább ezért terveztek új üzemet nyitni Törökországban, de a törökök kurdok ellen indított háborúja miatt egy nagyrészvényes (úgy tudni az Alsó-Szászország tartomány által birtokolt 20%-nyi részvényt képviselő Stephan Weil) megvétózta a török bővítést így új helyszínt kell keresni az 1,3 milliárd eurós beruházásnak. Felmerült Bulgária, Románia és Szerbia is, mint lehetséges helyszín, de a német sajtó úgy tudja,  Szlovákia mellett döntöttek a cégnél.  

A görög fejlesztési miniszter szerint a meccs még nincs lefutva. Adonis Georgiadis a görög állami tévében beszélt arról, hogy Görögország versenyben van a gyárért, miután kifejezték erős érdeklődésüket a vállalat felé ezügyben. Azt mondta, folynak a tárgyalások a németekkel, így konkrétumokról nem beszélhet, de eszerint a Volkswagen még nem döntött egyértelműen Szlovákia mellett.