Roger Penske megvette az Indycar sorozatot

2019.11.05. 13:06

Roger Penske elsősorban csapattulajdonosként vált világszerte ismertté, méghozzá az 1980-as és 90-es évek CART sikerei kapcsán. Ugyanakkor sikeres üzletember is, aki mostanra hatalmas vállalatbirodalmat épített. Így most felvásárolhatta az Egyesült Államok legismertebb, együléses versenyautók számára rendezett versenysorozatát, amelyben eddig is részt vett a csapatával.

A híres Indianapolis-i versenypálya a Hulman család kezében volt 1945 óta, ők döntöttek most úgy, hogy további anyagi lehetőségek híján eladják a pályát és az Indycar szériát. A vásárló a Penske Entertainment, Roger Penske egyik kevésbé ismert cége. Összesen ennyit lehet tudni hivatalosan, a megegyezés részleteiről nem beszélt senki.

Egyelőre a 82 éves Roger Penske terveiről sem tudni sokkal többet, bár a cégtulajdonos egyben megszállott rajongója az Indycar-nak. Azt mondja, tisztában van a lehetőséggel, és élni is kíván vele. „Ahogy körülnézek ezen a területen, arra gondolok, hogy a világ szórakoztatási fővárosát Indiana államba hozhatnánk... Be fogunk fektetni itt, szeretnénk, ha mindez növekedésnek indulna.” - mondja.

Penske kapcsolata a versenysorozattal és a pályával nagyon régi. Azt mondja, rajongása akkor született, amikor 1951-ben az édesapjával a helyszínen nézték meg az Indy 500-at. Csapattulajdonosként 1972-ben nyert először ugyanitt, és azóta még 17 alkalommal szerezték meg az ő pilótái a kupát.

Az ötletek szintjén állítólag már sok minden felmerült: Penske újabb szereplőket szeretne bevonni az Indycar bajnokságba, amely jelenleg a Honda és a Chevrolet márkák háziversenye. Emellett más versenyágakat is elhozna Indianapolisba: állítólag felmerült egy 24 órás verseny, és a Formula 1 visszacsábításának lehetősége is, de úgy néz ki, döntést még nem hoztak.

Egy biztos: a Penske csoport elég tőkeerős, hogy megvalósítsa a nagyobb befektetést igénylő terveket, és Roger Penske elég elkötelezett, hogy se az Indianapolis-i pályát, se az Indycar bajnokságot ne hagyja érdektelenségbe süllyedni.