Vége az utolsó Alfa sportkocsinak

2019.11.07. 11:47

Az Alfa Romeo egyetlen valódi sportkocsija, a 4C bő hat éve van a piacon, és úgy néz ki, már el is búcsúzik. A középmotoros kétüléses soha nem lett igazán sikeres, ami valószínűleg az olyan, túl drága megoldásoknak is köszönhető, mint a karbonszálas kompozit vázszerkezet. Ugyanakkor épp ezek miatt válhat belőle később keresett ritkaság.

A típust eredetileg az amerikai piacra való visszatérés indítómodelljének szánták, alighanem ennek tulajdoníthatók a versenyautókra jellemző műszaki megoldások. A karbon váz nagyon alacsony tömeget eredményez: a 4C menetkész tömege 895 kilogramm, így a viszonylag szerény, 1,8 literes, 240 lóerős turbómotor sokkal jobban viszi, mint azt a puszta számok láttán sejtenénk. Ugyanakkor ettől nem csak a menetdinamikája kivételes, de az ára is jóval erősebb sportkocsikat idézett. A legújabb hírek szerint most végleg leállt a gyártás, így már csak néhány tucatnyi, raktáron maradt autó vásárolható meg újként.

Az Alfa Romeo terveiben jelenleg nem is szerepel újabb telivér sportautó bemutatása: jelenleg azon igyekszik a márka, hogy javítson az eladásain, amelyek a kínálat megújítása ellenére sem közelítették meg a tervekben szereplő számokat. A márka következő újdonsága az új alapmodell, a Fiat 500X alapú Tonale lesz, amely várhatóan néhány hónapon belül mutatnak be – ettől várják, hogy Európában újra évi 100 ezer fölé emelkedjenek az eladások.