Kiderült, hogy mikor jön a platós Tesla

2019.11.08. 06:13

A Cybertruck néven emlegetett újabb elektromos jármű Elon Musk szerint látványnak sem lesz hétköznapi, de ami talán még lényegesebb, tekintélyesebb jelenségnek ígérik, mint a Ram és a Ford legnépszerűbb modelljeit. Ha tényleg tudják tartani az 50 ezer dollár alatti alapárat, akkor pedig még csak drágának sem lehet majd nevezni.

1

Bár az amerikai teljes méretű pickupok kategóriája messze nem ideális az elektromos hajtás szempontjából – ezek a modellek túl nagyok, a légellenállásuk túl magas, és túl nehezek – mégis kötelezőnek tűnik a részvétel Észak-Amerikában. A platós modellek ugyanis nem csak vidéken kirívóan népszerűek, de a városokban is gyakori látvány az ilyen jármű, és a vevők tényleg elég sokat hajlandók költeni egy-egy ilyen gépre: az árak 30 ezer dollár körül indulnak, de a csúcsmodellekért akár 70 ezer dollárt is megadnak.

Így a Musk által ígért 50 ezres alapár sokak számára kifizethető lesz, és az elektromos pickup-piacon is elég erős pozícióba hozhatja a Teslát. A premiert november 21-én tartják Los Angelesben, ami persze nem jelenti, hogy a gyártás beindítása is közel lenne: ahogy a cég eddigi gyakorlata mutatja, akár évekbe is telhet, mire az egyelőre ismeretlen nevű típus megvásárolható lesz. Így azt is nehéz megjósolni, hogy mennyire érkezik üres piacra a Tesla: a Bollinger és a Rivian is mutatott már elektromos pickup-prototípust, a Ford pedig állítólag már dolgozik az F-150 villamos hajtású változatán.