Ezer lóerős villanyautókat versenyeztetne a DTM szervezője

2019.11.11. 14:56

Egyelőre neve sincs a versenysorozatnak, de nyilván nem véletlen, hogy az ITR, a DTM futamok szervezője felveti az ötletet.

Az elképzelés az, hogy a DTM-ben futó versenyautókhoz formailag hasonló, de null-emissziós járműveknek biztosítanának versenyzési lehetőséget. Az ITR szerint 1000 lóerő feletti teljesítmény és 300 km/h feletti végsebesség jellemezné a járműveket, amelyek 40 perces futamokon mérnék össze az erejüket, és sofőrjeik képességét. A versenyeken legalább egy kötelező kiállás lenne, ahol robotok cserélnék a kerekeket, valamint az akkumulátort, vagy az üzemanyagcellát ellátó hidrogéntartályt.

Az ITR ötlete mögött az a tény állhat, hogy az autógyártók és beszállítók irányából jól látható igény mutatkozik zéró-emissziós járművek számára kiírt autóversenyekre. A Formula E azzal együtt is megtelt gyári csapatokkal, hogy az autók alig különbözhetnek egymástól, miközben a nagy autógyárak sorra hagyják el a hagyományos autók számára kiírt versenysorozatokat.

Úgy néz ki, az ITR-nél még csak az ötlet megfogalmazásáig jutottak, a műszaki és üzleti megvalósíthatóság vizsgálata még hátra van, és az is, hogy kiderítsék, mekkora az érdeklődés a közönség, és a potenciális versenyzők részéről.