Száz forint fölött a benzin literje, tüntetnek Iránban

2019.11.16. 10:49

Péntek este Irán több nagyvárosában is tüntetések indultak, miután egyik napról a másikra ötven százalékkal emelkedett a benzin ára a világ ötödik legnagyobb kőolaj-kitermelő országában. 

greg

Péntek éjfélig Iránban 72 forintnak meglelő riálért vehették a benzin literjét az iráni állampolgárok az ország benzinkútjain. A nemzetközi szankciókból nemzetközi szankciókba eső olajgazdag ország viszont gazdaságilag pokoljáráson van, idén várhatóan kilenc százalékot esik a GDP, az infláció pedig az egekben jár. Ezért lépte meg a vezetés az ötven százalékos benzinár-emelést, ami azt jelenti, hogy az eddigi 72 helyett 107 forintnyi riálért lesznek kénytelenek tankolni a helyiek ezután. Magyarországról nézve nevetségesen olcsónak tűnik ez is, de mellé kell tenni, hogy az átlagkereset csak harmada a magyarénak. 

A szankciókat és politikai elnyomást általában jól tűrő irániak péntek este az utcákra vonultak. Több nagyvárosban alakult ki tüntetések, amik egyelőre nem durvultak el, de ennyi nehéz év után könnyen forradalomba csaphat át egy ilyen helyzet. A vezetés azzal nyugtatja a lakosokat, hogy az áremelésből nem a költségvetési lukakat fogják foltozgatni, hanem családtámogatásra megy majd az egész.