Tömegével viszik az új Rolls-okat a szvázi királynak

2019.11.16. 08:33

De BMW-ből is vett egyben 120-at III. Mswati szváziföldi király, hogy legyen mivel járni a népes családnak. Nem biztos, hogy ezt a 4,5 milliárd forintnyi beszerzést is úgy lenyeli majd a kis ország népe, ahogy az arrogáns király tavaly beszerzett magánrepülőjét.

mzu

A dél-afrikai sajtóban nagyot mentek a napokban a fotók, amiken a szvázi királyhoz tartó 19 Rolls Royce-t látni. Azaz nem is csak a sajtóban, mert szabad sajtó kevés van Szváziföldön és környékén, de a Twitteren és úgy általában a közösségi médiában nagy a felháborodás. III. Mswati 1986 óta vezeti a Magyarországnál ötször kisebb Szváziföldet, és bár az országban választásokat is tartanak, ellenzék is működik, óriási hatalom van a király kezében, akinek uralkodása bő harminc éve eddig leginkább pazarlóan luxus életvitelétől volt hangos. Feleségből például tizennégy van neki (volt már 15 is, de egyikük nemrég elhunyt), a Rolls-okat nekik vette, a BMW-ket pedig a gyerekeknek és a tág rokonságnak. 

j b

III. Mswati új családi flottájának árát 12 millió fontra (4,5 milliárd forint) becsüli az angol sajtó. Pedig ez a 19 Rolls (Cullinan is van köztük) és 120 BMW (5-ös és X3-as első sorban) csak az újdonságok, a királyi családban eddig is volt mibe ülni: többek közt húsz S600-as Pullman Merci és egy Maybach 62-es van a házi flottában. Magánrepülőből kettő van már Mswati nevén. A másodikkal, egy 200 millió fontos (75 milliárd forint) luxus géppel tavaly, ötvenedik születésnapján lepte meg magát. Eközben az ország 63 százaléka a szegénységi küszöb alatt él és pesszimista becslések szerint a lakosság legalább negyede HIV-fertőzött.