Már 1000 km/h felett is járt a Bloodhound rekordautó

2019.11.18. 13:20

Eddig leginkább számítások és szimulációk alapján lehetett sejteni, hogy a Bloodhound projekt sugárhajtású autója nagyon gyors. Ám a napokban lezárult dél-afrikai tesztek során ennek végre bizonyítékát is adta.

A teszteléssel elsősorban az volt a cél, hogy a járműbe telepített 192 érzékelővel adatokat gyűjtsenek, hogy azokat összevethessék a számítógépes szimulációk eredményeivel, és így tökéletesíthessék a Bloodhoundot az éles rekordkísérlet előtt, amelynek a célja az 1000 mérföld/óra, azaz 1610 km/h elérése lesz. Ám ahhoz, hogy értékelhető eredményeket kapjanak, nem poroszkálhattak: a tesztelés során a jármű legnagyobb sebessége 628 mérföld/óra, azaz 1010 km/h lett.

A csapat szerint ezzel nagy lépést tettek a végső cél, az új sebességi rekord felé, annak ellenére, hogy a Bloodhound most még félkészen futott, hiszen egyelőre csak az Eurofighter Typhoon-ból ismert EJ200 sugárhajtómű mozgatja, míg a rekorddöntéshez szükség lesz a rakétamotorra is, amelynek a sugárhajtómű alatt hagytak helyet. Ezt a norvég rakéta-specialista, a Nammo építi a Bloodhound projekt számára, de számos paraméterét csak a most elvégzett tesztek eredményeinek ismeretében határozhatják meg.

A jelenlegi tulajdonos, a brit Ian Warhurst szerint, aki tavaly az utolsó pillanatban húzta ki a Bloodhound projektet a csődből, a következő 12-18 hónap nem csak a fejlesztésről szól majd: igyekeznek új szponzorokat találni, akikkel biztosíthatják a folytatás anyagi hátterét is – nyilván ettől is függ, hogy mikor térhet vissza a csapat Hakskeen Pan-be, hogy megdöntse az 1997-ben felállított 1228 km/h-s sebességi világrekordot.