Háromszáz lóerős Toyota RAV4, nevetséges fogyasztással

2019.11.20. 13:48

Bár a Toyota most még elsősorban a hagyományos, most épp öntöltőnek elnevezett hibrid hajtást igyekszik népszerűsíteni, a Los Angeles Auto Show-n az idei újdonságuk a RAV4 Prime nevű konnektoros modell, amely úgy 62 km-t képes tisztán elektromos üzemben is megtenni. Ám aki hibridként használja, az alázhat vele sportos autókat is, lámpától lámpáig.

A 306 lóerős rendszerteljesítmény persze olyasmi, amire szükség van a tisztán elektromos üzemhez. Akkora villanymotor kell, amely egymagában is boldogul a RAV4 karosszériájával, a 2,5 literes, 178 lóerős Atkinson ciklusú benzinmotoron pedig nem változtattak a RAV4 Hybrid modell motorjához képest. Így mintegy magától adódott a hajtás nagy összteljesítménye, amivel akár 5,8 másodperc alatt elérhető a 96 km/h-s sebesség. Ez persze nem a Teslákéhoz mérhető gyorsulás, de azon bőven túlmutat, amit egy ilyen magas építésű SUV-tól megszokhattunk. A konnektoros hibrid hajtáslánc eredeti célja persze a benzinfogyasztás mérséklése lenne, és RAV4 új változata erre is alkalmasnak tűnik: a Toyota szerint 90 mérföld/gallonos átlag is elérhető vele, ami 2,6 liter/100 km-es fogyasztásnak felel meg.

A RAV4 Prime-ról egy csomó részletet még nem közölt a Toyota, de nem is nagyon kell elsietniük a dolgot: a forgalmazása csak 2020 nyarán indul Észak-Amerikában, és talán még később Európában, így van még idő kitalálni az olyan részleteket is, mint a végleges vételár.