Brutális Baja-gépet építettek a VW Atlas-ból

2019.11.23. 10:47

A Volkswagen észak-amerikai forgalmazója lép egy erőset arculatépítésben ezzel az új Baja-szörnnyel. Nevében Atlas, de aligha széria bármi a VW Atlas Cross Sport R-ben. 

A Volkswagen ez elmúlt években a dízelbotrányt igyekezett lemosni magáról odaát, de hogy egy Baja-autóval a tiszta, zöld márka arculatát mennyire tudják majd erősíteni, egyelőre rejtély. Újrahasznosítás mondjuk van az Atlas Cross Sport R-ben: a motorja a három éve elkaszált WRC-projektjükből jön. Egy kétliteres turbós benzines, ami 600 lóerőt is tud, de mivel a Baja-versenyzés a hosszú terhelésről szól, a megbízhatóságért itt leveszik 480 lóerőre a teljesítményt. 

A Volkswagen még nagyon elején van a Baja-programnak. A csővázas Atlas-ra egy közel egyéves tesztprogram vár mielőtt először bevetik éles versenyen, ezalatt és a későbbiekben az amerikai ralikrossz-sztár, Tanner Foust vezeti majd. A fejlesztést mellette pedig a hegyi felfutóversenyek nagy alakja, Rhys Millen segíti, szóval jó kezekben van a projekt.

A VW Baja-autója jövő novemberben, a legendás Baja-1000-esen (a Baja-versenyzés csúcsa) debütál majd. Az autó versenyprogramjának környezetterhelését nem sunnyogják el a cégnél, a Volkswagennél azt mondják, több mint ezer facsemete elültetésével igyekeznek majd ellensúlyozni a program ökolábnyomát.