3,6 milliárdot ért a 24 hengeres kamion-szörnyeteg

2019.11.27. 16:08

Hasonló szerzetet sem láttunk még korábban: az eleve elég szélsőséges amerikai kamion-tuning legdurvább képviselője a háromtengelyes vontató.

A fülke egy Peterbilt 359-esből származik, bár ezt is kibővítette és festményekkel díszíttette fel az építője, Mike Harrah, mégsem ez a gép legfeltűnőbb része. A telibe krómozott 24 hengeres motor az: ezt két kétütemű, egyenként 14 literes Detroit Diesel 12V71-esből hozták létre.

Az efféle kétüteműek a működtetéséhez eleve elengedhetetlen valamiféle kompresszor, de a Thor 24-esen ezt is rendesen eltúlozták: 12 mechanikus feltöltőt zsúfoltak a 24 henger tetejére. A végeredmény állítólag majdnem négyezer lóerő – pontosabban 3974 – ami négyfokozatú manuális váltón át juttatható a két hátsó tengelyre.

A 30-as évek személyautóit idéző hatalmas hűtőmaszk így akár 209 km/h-val is hasíthatja a levegőt, bár az az érzésünk, hogy nem ez a lényeg, hanem a kipufogókból csillapítatlanul előtörő robaj, és maga az érzés, hogy ennél félelmetesebb jármű soha nem koptatta az utakat.

A belső térbe egyébként 1500 wattos hangrendszer és széles vásznú TV is került, és az egész jármű tele van különböző lámpákkal. Ezért is került egy tartalék energiaforrás a rendszerbe: egy egykori helikopter-gázturbina lát el mindent árammal, ha a motort még nem indították be.

A Thor 24-es számára megtalálták azt a helyet, ahol bőségesen megadták az árát, és valószínűleg a majdani gazdáját sem zaklatják majd a környezettudatossággal kapcsolatos kérdésekkel. Szaúd-Arábiában árverezték el, ott kapott érte a készítője 12 millió dollárt.