Egymást öli két villanyautó-akkumulátorokat gyártó óriáscég

2019.11.27. 13:45

Olyan küzdelem vette kezdetét még tavasszal a két nagy koreai lítium-akkumulátorokat gyártó vállalat, az SK Innovations és az LG Chem között, amely nagyon komoly gondokat okozhat a jövőben. Ha nem egyezik meg a két cég, az szinte biztosan az egyik, vagy akár mindkét vállalkozás végét jelentheti.

ecarbatteries

Jelenleg az amerikai jogrendszerben igyekszik egymás fölé kerekedni a két nagyvállalat. Az ügy állítólag azzal indult, hogy az Volkswagen amerikai gyárába az SKI szállíthat akkumulátorokat, annak ellenére, hogy erre az üzletre az LG Chem is számított. A probléma azonban nem a pereskedés ténye, hanem a felhasznált eszközök: a két gyártó elkezdte egymást kölcsönösen szabadalomsértéssel vádolni. Ha a bíróság valamelyiknek a javára dönt, az azt jelenti, hogy a vesztes fél lehúzhatja a rolót, de mivel keresztbe perelik egymást, a kiütés akár kölcsönös is lehet.

Ezzel sokak szerint az a probléma, hogy az így kieső kapacitás miatt hiány alakulhat ki a piacon, ami évekkel is visszavetheti a villanyautók terjedését, mivel megakaszthatja az akkumulátorok árának csökkenését.

Jelenleg e két cég valamelyikétől vásárol akkumulátor-cellákat a Volkswagenen kívül a GM, a Ford, a Jaguar, az Audi és a Kia is, és már a dél-koreai kormányzat is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a két hazai gyártó konfliktusa a külföldi akkumulátor-ipart hozhatja előnyös helyzetbe. Az SKI-n és az LG Chemen kívül ugyanis van még néhány nagyobb piaci szereplő: a kínai CATL és a japán Panasonic is rendelkezik a szükséges technológiával, azaz hosszabb távon kiválthatják bármelyik koreai cég gyártókapacitását. És mivel 150-160 milliárd dolláros éves forgalmú piacról van szó, Dél-Koreának sem mindegy, hogy a legnagyobb hazai versenyzők kiütik-e egymást.

Harmadik fél egyelőre nem szólt bele az ügybe, de szakértők szerint akár még erre is sor kerülhet – a koreai politikusokon kívül a VW neve is szóba jött lehetséges békéltetőként – ha nem születik megnyugtató peren kívüli megállapodás.