Illegális Jeep-másolónak minősítették a Mahindrát

2019.11.28. 13:25

A Fiat Chrysler még tavaly indított jogi hadjáratot a Mahindra ellen, amely Roxor néven kezdte el forgalmazni saját Jeep-jellegű modelljének forgalmazását Észak-Amerikában. Az indiai gyártó még egy régebbi Jeep hivatalos licencével is rendelkezik, de úgy néz ki, ez nem volt elég érv az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának bírája számára.

roxor

A Roxor alkatrészei közül ugyan egyik sem egyezik a Jeep modelljeiével, azaz nem pontos másolat, de enélkül is úgy ítélte a bíróság, hogy jellegében túl közel áll a Jeepekhez. Valójában a korábbi CJ sorozat utolsó tagjaira emlékeztet leginkább, amelyeket 1986-ig gyártott a Jeep. A labda most a Kereskedelmi Bizottságnál van, amelynek a bíró azt javasolta, hogy tiltsa meg a Roxor típus és alkatrészei importját, és az ítélet egy olyan határozat kiadására is lehetőséget ad, amely a már az Egyesült Államok területére került autók értékesítését is lehetetlenné tenné.

A Fiat Chrysler szerint valószínű, hogy mindkét határozat megszülethet 2020 márciusáig, és ezzel pont kerülhet az ügy végére, méghozzá a Jeep számára megnyugtató módon. A Roxor ugyanis olyan olcsó alternatíva lehetett volna a Jeep Wranglerrel szemben, amely akár jelentősen csökkenthette volna ez utóbbi típus eladásait.