Közös fejlesztőrészleget hozna létre a Renault és a Nissan

2019.12.02. 10:56

A japán Kyodo News értesülései szerint a Renault, a Nissan és a Mitsubishi megegyezett, hogy a közös műszaki megoldások kifejlesztésére új céget alapítanak, amely átvenné a három autógyártó kutatási és fejlesztési feladatainak egy jelentős részét. Így biztosítanák a jelenlegi közös fejlesztések folytatását, illetve az újabbak elindításának lehetőségét.

renault nissan

Állítólag a múlt héten bejelentett főtitkári posztot, és az új fejlesztőcég irányítását is ugyanarra az emberre bíznák, Hadi Zablitra, aki jelenleg a szövetség üzletfejlesztési igazgatója, és aki korábban a közös CMF-A kisautó-platform fejlesztését irányította. A 49 éves libanoni-francia szakember vezetésével így egy olyan vállalkozás jönne létre, amelynek a fejlesztéseihez a Renault, a Nissan és a Mitsubishi egyaránt hozzáférne, cserébe itt kötne ki a cégcsoport fejlesztési költségének egy jelentős része.

A részleteket állítólag januárban közlik majd hivatalosan. Ez igen jelentős lépés lehet abba az irányba, hogy helyreálljon a kommunikáció és az együttműködés a szövetség tagjai között, ami Carlos Ghosn tavaly őszi letartóztatása óta belső források szerint a minimumra csökkent, és bizalmatlanság jellemzi. A hűvös viszony fennmaradása hosszabb távon versenyhátrányba hozhatná a cégcsoportot közvetlen riválisaival szemben, nem csoda, hogy a cégvezetés átszervezése után ez volt az első kérdés, amelyet igyekeznek tisztázni.