Bemutatták az első Iveco Nikola kamiont

2019.12.03. 16:23

A Nikola Motor Company már 2016 óta ígéri az első alternatív hajtású kamionokat, és elvben jövőre meg is kezdődhet a hidrogén-hajtású One típus gyártása Észak-Amerikában. Az Európának szánt Tre viszont az Iveco terméke lesz: az olasz teherautó-márka vállalta a gyártást és a forgalmazást is, a Nikola technológiájának felhasználásával.

Természetesen három hónap alatt nem készülhetett el a nulláról egy új kamion, pusztán annyiról van szó, hogy készítettek egy prototípust az amúgy is elég friss Iveco S-way fülkéjének felhasználásával, de látványos Nicola hűtőmaszkkal és burkolt hátsó kerekekkel.

A világító jelvényes csoda mellett így elmondhatták az ígéreteket, amelyek későbbi időpontra vonatkoznak: a Nikola Tre tisztán elektromos változata 2021-re, a hidrogén-hajtású, üzemanyagcellás változat 2023-ra érkezik, és ez utóbbi kapcsán 966 km-es hatótávot emlegetnek.

A korábbi megállapodás értelmében az Iveco anyavállalata, a CNH Industrial 250 millió dollár értékben vásárolt Nikola részvényt. Ebből 100 millió volt készpénz, 150 millióért pedig szolgáltatásokat nyújtanak majd: gyártókapacitást és gyártástechnológiát kap a Nikola.