Újra házkutatást tartottak a VW-nél

2019.12.04. 11:35

A Volkswagen azt mondja, maximálisan együttműködik a hatóságokkal, de a nyomozás szerintük teljesen megalapozatlanul zajlik.

vwhq

Az ügyészség nyomozói kedden ismét felforgatták a Volkswagen központját Wolfsburgban, és iratokat foglaltak le. Állítólag az után folyik a nyomozás, hogy a jelenleg is használt, EA288 jelzésű négyhengeres dízelmotor-család túllépi-e a károsanyag-kibocsátási határértékeket.

2015-ben a dízelbotrány az előző, EA189 jelzésű motorgeneráció kapcsán pattant ki, de eddig minden arra mutatott, hogy a jelenleg forgalmazott EA288-as dízelek hozzák a vállalt kibocsátási értékeket, és semmiféle csalószoftvert nem tartalmaznak. A Volkswagen most is kitart emellett, bár azon nincs mit csodálkozni, hogy bármilyen gyanút alaposan kivizsgálnak a hatóságok azok után, hogy kiderült, a VW mintegy 11 millió autót adott el olyan szoftverrel, amelyet úgy terveztek, hogy meghamisítsa a környezetvédelmi méréseket.

Bár a dízelbotrány kapcsán elrendelt visszahívások és visszavásárlások zöme már lezajlott, és a VW mintegy 29 milliárd eurót már elköltött ennek finanszírozására, illetve a különféle bírságokra és járulékos költségeire, az ügynek még messze nincs vége. Több országban is folynak még perek a VW ellen, és mint azt a jelenlegi házkutatás is jelzi, elég a legkisebb nyom, vagy bejelentés, hogy újabb vizsgálatot indítsanak a hatóságok az óriásvállalat ellen.