Lepontozták a Jeep Renegade-et

2019.12.05. 14:00

Tizenkét autó töréstesztjét közölte az év végén az EuroNCAP, a nagy részük öt csillagot kapott. Három típus kapott négy csillagot, és csak egy, a Jeep Renegade hármat.

Talán a karácsony közeledésének köszönhetően igazi csillageső hullik az autógyártókra az EuroNCAP felől. Az év végi hajrára 12 típus biztonsági értékelését hagyták. Ezek közül az Audi Q7, a Ford Kuga, a Ford Mondeo, Porsche Taycan, a Renault Captur, a Skoda Octavia, a Subaru Forester és a Tesla Model X kapott öt csillagot. Ezen felül kétféle pontszámmal értékelték a Peugeot 2008-ast: a jobban felszerelt változat ebből is öt csillagot kapott, az alapmodell pedig négyet. A VW Sharan és a Seat Alhambra tisztán négy csillaggal zárt – ez nem akkora csoda, hiszen régebbi, 2010-ben bemutatott modellekről van szó – míg a felújított Jeep Renegade három csillagot kapott.

Ez utóbbi eredmény azért feltűnő, mert az EuroNCAP közleménye – a szervezet főtitkárát idézve – külön bele is rúg a típusba: „...előnyben részesítve a formát a tartalommal szemben, a Jeep az idei lista legalján végzett. Jó hír, hogy a vásárlók most nagyobb választékban találhatnak biztonságosabb modelleket, mint korábban bármikor.” - mondja Michiel van Ratingen.

Ezzel nem is lenne baj, ha az EuroNCAP saját eredményei nem mutatnák, hogy a Jeep modellje a torz pontozási rendszer áldozata, és korántsem olyan veszélyes, mint ahogy beállítják. Arról van szó, hogy a Renegade esetében külön rendelhető extra az automata vészfék, amit így nem is tesztelt az EuroNCAP, viszont a pontozási rendszer két helyen is figyelembe veszi, elég nagy súllyal. A részpontszámok alapján a VW Sharan például a Renegade mögött végzett volna – a törésteszt-eredményei helyenként sokkal gyengébbek – ha nem építenék bele az automata vészféket az alapfelszerelés részeként.