Parkoló Parádé június 19-én: Csillogó veteránok

Érdekel

Audi: a 23 colos kerék lehet a csúcs

2019.12.07. 13:44

Nem rég a General Motors vezető formatervezője állította azt, hogy hamarosan akár 24-26 colos felnivel szerelt autókat is árulhatnak. Az Audi most úgy tűnik, józan kompromisszumot kötne.

DSF4312
Fotó: Csikós Zsolt / Totalcar

Már amennyire józannak nevezhető a kínálatukban legnagyobb felnivel árult RS Q8, amire 23 colos kerekeket szerelnek. Az Audi dizájnfőnöke, Marc Lichte a Motor Authority-nek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy semmi értelme ennél nagyobb felnit árulni, ugyanis érdemben nem nőne az autók tapadási felülete. Egészen pontosan úgy fogalmazott a 23-mas felnivel kapcsolatban, hogy: "csomagszinten azt kell, hogy mondjam, ez nagyon közel van a limthez". 

Lichte szavait abból a szempontból nehéz komolyan venni, hogy a gyártók már eddig sem mentek a szomszédba, ha rá kellett licitálni a másikra egy nagyobb felnivel. Ilyen téren viszonylag konzekvensen teret hagytak a formatervezőknek, hiszen a nagy, látványos felnivel szerelt autó sokkal jobban tetszik a vásárlóknak. Lichte viszont úgy látja, hogy a felniméretek akár még csökkenhetnek is a jövőben, hiszen a gyártók igyekeznek majd minél inkább kiemelni az elektromos autók egyik legnagyobb előnyét: a kompakt hajtáslánc adta óriási belső teret. Ehhez valóban nem ártana kisebb kerekű autókat gyártani, de a jelenlegi trendek egyáltalán nem ebbe az irányba mutatnak.