Kiderült, hogy hívják a sportkocsi-versenyek új csúcskategóriáját

2019.12.07. 08:35

Az FIA még dolgozik a pontos szabályozáson, de az már eldőlt, hogy Le Mans Hypercar, vagy röviden LMH néven jön az új sportkocsi-kategória.

valkyrie lm

A szabályalkotók szándéka szerint az új kategóriában autószerűbb, és kevésbé drága járművek mennek majd, mint az eddigi Le Mans Prototype kategória megfizethetetlen, kerekeken guruló űrhajói. Ezt fejezi ki a hypercar – hiperautó – kifejezés használata is, ami arra utal, hogy a legdrágább utcai modellekkel lehetnek rokonságban a versenypályán megjelenő gépek.

Még egy lényeges részletet nyilvánosságra hoztak: az FIA úgy fogalmaz a szabálytervezetben, hogy az LMH kategória autóinak egy létező autómárka nevét kell viselniük. Ez egyesek szerint azt jelenti, hogy igyekeznek az ismeretlen, túl amatőr próbálkozókat kizárni. Persze az is elképzelhető, hogy ha az egyébként is a szabálytervezetben szereplő húsz rendszámos autó kap egy bejegyzett márkanevet, az már kielégíti ezt a feltételt is.

Eddig a Toyota és a Peugeot mellett a Scuderia Cameron Glickenhaus és a ByKolles Racing jelezte, hogy érdekelné a kategóriában való indulás lehetősége. Ezek közül csak a legutóbbi számára jelenthet gondot a szabály, mivel a német versenycsapat a hagyományos értelemben vett autómárkaként egyelőre nem létezik.