Parkoló Parádé június 19-én: Csillogó veteránok

Érdekel

Ennél gyorsabban még nem autóztak el New York-ból Los Angeles-be

2019.12.10. 06:05

27 óra és 25 perc – ez az új rekord az USA két partja között autóval, ennyi idő alatt vezetett át három srác nemrég egy E63 AMG-t New York-ból Los Angeles-be. Ez volna a kultikus Cannonball Run kihívás, amin hat év után született új rekord. 

ob

1915 volt az év, amikor egy Erwin Baker nevű rekordhajhász hivatalosan is felállította az Egyesült Államok két partja közti átautózás rekordját. Neki akkor ehhez 11 napra és 7 órára volt szüksége, de egy évvel később már ment ez neki 7 nap és 11 óra alatt is. A következő évtizedekben aztán többen rámentek a rekordra, még Dan Gurney is tartotta egyszer, miután 1971-ben 35 óra 57 perc alatt átért a keleti partról a nyugatira egy Ferrari Daytonával. Aztán ahogy javult a közlekedési infrastruktúra, úgy csúszott lejjebb a csúcsidő, 2013-ban pedig már becsúszott harminc óra alá: akkor 28 óra és 50 perc alatt tudta le az utat egy CL55 AMG-s hármas. Ez a csúcs dőlt meg most. 

júő

Az új rekordot is egy Mercedesszel futották, méghozzá egy 800 lóerősre húzott E63 AMG-vel. A hajtásnál is komolyabb tuningot kapott az üzemanyagtartály. Egy plusz beépített tankkal 250 literesre nőtt a kapacitás, ami azt eredményezte, hogy az egész 4546 kilométeres út alatt csak 22 percet töltött állással az Arne Toman, Doug Tabbutt és Berkeley Chadwick alkotta trió.

jkp.png

A manhattani rajt és a Redondo Beach-i cél között tizenhárom államot érintettek, az út átlagsebessége 166 km/h-s volt, és volt, hogy 300 fölött mentek: konkrétan 311 km/h volt a csúcstempó az úton. Ennek ellenére az egész utat megúszták rendőri intézkedés nélkül az új rekorderek, ami nem csak a büntetések, de az időveszteség miatt is fontos volt. És nem a véletlenen múlt. Mindent bevetettek, ami kicsit is hasznos lehet, hogy kiszúrják a járőröket. Volt CB-rádiójuk, radardetektoraik, lézerblokkolóik, volt náluk éjjellátó szemüveg, de még egy repülőgépeken kötelező ütközést elkerülő rendszer is. Utóbbit arra használták, hogy kiszúrják a légi járőröket, ami több államban létező dolog. Az út tehát kicsit sem volt legális, ahogy éppen ezért a Cannonball Runokon futott idők sem számítottak soha hivatalos rekordnak. 

lj