Horvát villanyautósok lementek suttyó pickuposba és elfoglaltak egy benzinkutat

2019.12.13. 06:19

Egy maroknyi horvát villanyautós beszállt a játékba, amiről eddig úgy gondoltuk, a belső-amerikai pickuposok sajátja. Válaszul a sok belső égésű motoros autó által elfoglalt villanytöltőre, szervezetten elfoglaltak és megbénítottak egy benzinkutat Zágrábban.

vbre.png

Nem alaptalan az akcióban résztvevők dühe, ahol elterjedt a villanyautózás, ott általános probléma az illetéktelen villanytöltő-foglalás. Így van ez Horvátországban is. A villanyautós szubkultúrában ICE-ing (ICE, mint internal combustion engine, azaz belső égésű motor) néven ismert a jelenség, ami mögött legtöbbször nem rossz szándékú, inkább figyelmetlen autósok vannak. Akad persze provokatív célú töltőhely-foglalás is, Amerika belső, nagyon benzinfejű államaiban például egész szervezetten foglalják el nagy pickupok a Superchargereket és a mindenféle töltős parkolókat. Puszta önérzetből. Erre a szintre mentek most le a horvát kutat lezáró villanyautósok.

A horvát akciót a helyi Tesla klub szervezte, de nem csak Teslákkal vettek részt rajta. Volt ott i3, Kona, Smart, Leaf, e-Up, e-Golf, és persze Teslák. Az elektromos autó bosszúja - írta az eseményhez a szervező a Facebookra, aki ennek ellenére azt mondja, az akcióval nem akartak senkit zaklatni, ezért csak hat percig tartott az egész. Szerintük ennyi is elég volt, hogy a problémára terelődjön a figyelem és valamit kezdjen a helyzettel az illetékes hatóság. Példa lenne rá, az USA-ban már több államban elkezdték hatóságilag szabályozni és szankcionálni a villanytöltőhelyek felesleges (ez egy feltöltött villanyautóra is vonatkozik) foglalását.