Michelisz Norbi a WTCR bajnoka!

2019.12.15. 14:34

Pokoli nehéz, esővel és nagy fordulatokkal terhelt hétvégén nyerte meg első világbajnoki (világkupai) címét Michelisz Norbi Malajziában. Talmácsi Gábor 2007-es gyorsasági motoros világbajnoki címe óta ez a magyar motorsport legnagyobb sikere.

21

Azután, hogy Michelisz Norbi a záróhétvége mindkét időmérő edzését fölényesen nyerte pénteken, valamivel könnyebb bajnokavatásban bízhatott, mint amit a vasárnap hozott. A túraautó-világkupa malajziai záróversenyére négyen érkeztek bajnokeséllyel, de már a kvalifikációk után egyértelmű volt, hogy ez a bajnoki cím Norbi és a hondás argentin, Esteban Guerrieri között dől majd el. A vasárnapi esős futamokon aztán így is történt.

A vasárnapi első futamot Norbi simán nyerte. A hol kicsit, hol jobban esős pályára jól választott gumit a BRC Hyundai csapata, így egy nagyobb izgalmaktól mentes, jól kontrollált rajt-cél győzelemmel zárt Norbi. Ekkor még úgy tűnt, a második futamon jöhet a bajnokavatás, az időközben sokkal vizesebb pályán viszont előbb egy ütközést elkerülő vészkicsúszás, majd a piros zászlós megszakítás után a mezőnyön átlépdelés hátráltatta Norbi dolgát, aki felért a nyolcadik helyre. Guerrieri viszont simán nyert, így Michelisznek  tíz pont előnye maradt az argentinnal szemben a zárófutamra.

Ritka dolog az autósportban, ám annál szórakoztatóbb, amikor a zárófutam rajtjánál még nyitott a bajnoki cím sorsa. A rajtsorrendet látva simának tűnt beosztani a tízpontos előnyt: Norbi az első helyen, mögötte Guerrieri, majd a negyedik és az ötödik helyen két Hyundai-os állt a rajnál. Szóval elég lett volna begurulni harmadiknak, ami már azért is egyszerűnek tűnt, mert ott voltak a hátvéd csapattársak a közelben. Csakhogy az eső eláztatta a papírformát. Egy rontott rajt és pár gyenge első kör után elúszni látszott a bajnoki cím, azonban nem csak Norbi szenvedett az autóval és az esővel, de a rivális is. Guerrierinek emellett ott volt még a bajnoki címben nem, a futamgyőzelemben viszont nagyon érdekelt Mikel Azcona és Johan Krisstofferson, akikkel pofozkodni kellett az elejében. Meg is lett az eredménye: egy kisebb tologatás után az argentin a fűre csúszott, az attól eltömődött hűtőnyílások pedig nem tettek jót a Honda hűtésének. A vészüzembe kapcsolt Civic-kel Guerrieri még a pontszerző helyekről is kikerült a futam végére. 

Látva Azcona és Krisstofferson tempóját, Guerrieri bajnoki címe valószínű nem azon a kicsúszáson múlt, de ez most már teljesen mindegy. Norbi kockázatvállalás nélkül, a dobogót átengedve az arra éhesebbeknek begurult ötödiknek, ezzel 21 pontos előnyben övé lett a WTCR, azaz a túraautó-világkupa 2019-es bajnoki címe. Michelisz Norbi karrierjének és magyar autósport történelmének legnagyobb sikere ez.

A szezon végeredményét, azaz a teljes bajnoki ponttáblázatot itt találod. Akinek pedig ez így kevés, annak itt van a vasárnapi futamok beszámolója körről-körre: