A Magna-Steyr is beszáll a szuper-terepjáró fejlesztésébe

2019.12.17. 18:44

Új partner csatlakozott a Grenadier terepjáró fejlesztéséhez: az osztrák Magna Steyr, amely a gyártás megtervezését vállalta.

magna grenadier

A választás nem túl meglepő, azok után, hogy a platform-fejlesztés a Magna Internationalnél zajlik, annak a cégcsoportnak egy másik részlegénél, amelyhez a Magna Steyr is tartozik. Ráadásul az osztrák cég olyan szempontból is kézenfekvő választás, hogy ez Európa utolsó nagy autó-bérgyártó cége, amely kifejezetten kis és közepes sorozatú személyautó-előállításra szakosodott. Így talán ez ma az egyetlen olyan, a nagy autógyártóktól független cég, amely birtokában van a gyártás-tervezéshez szükséges tapasztalatoknak.

A Grenadier fejlesztését eddig is igyekeztek hozzáértőkre bízni. A vegyipari óriás, az Ineos csak pénzeli és koordinálja a projektet, a tervezés részben a Magna Internationalnél, részben a stuttgarti MBTech-nél zajlik. A motorokat a BMW-től vásárolják majd: a Grenadier háromliteres hathengeres benzin- és dízelmotorokkal készül majd.

Egyelőre nehéz megítélni, hogy mekkora kereslet mutatkozhat egy új fejlesztésű munkaterepjáró iránt, de abból kiindulva, hogy a Land Rover Defender szellemi utódjának szánták, legfeljebb néhány tízezer autó találhat gazdára éves szinten.