Már nem az F1 a leggyorsabb McLaren

2019.12.26. 11:03

Túl van a nagysebességű teszteken a Speedtail, ezzel pedig a McLaren fejlesztés alatt álló újdonsága is bekerült a 400 km/h fölötti sportautók közé. 

mclaren-speedtail-tnhuin

Egy ideje már mondogatják a McLarennél, hogy a Speedtaillel új ligába tartanak, de az utolsó floridai tesztükkel oda is értek. A Kennedy Űrközpontban próbálgatták a Speedtail XP2 néven futó prototípusának határait. A sebességre mentek rá: harmincszor gyorsultak vele végsebességig az ötkilométeres kifutópályán. 402 km/h volt a csúcs, ezzel alaposan lehagyta a márka eddigi leggyorsabb közúton is használható autóját, az F1-et, ami 1994-ben tudott 372-t.

mclaren-speedtail-top-speed-run

A Speedtailt egy négyliteres, biturbós V8-as hajtja, plusz van a hajtásában valamennyi villany, amivel az összteljesítménye 1050 lóerő. Az 1,4 tonnája ellenére ezzel 12,8 másodperc alatt megvan neki a 0-300-as sprint. Ez amúgy a hajtás mellett legalább annyira azon is áll, hogy Wokingban minden eddiginél komolyabban rámentek az aerodinamikára: aktív hátsó szárny (így), légellenállás-csökkentő felnik, hosszú farok, külső visszapillantók elhagyása. A Speedtaileket jövőre kezdik leszállítani a megrendelőknek.