Törökország belép a villanyautó-piacra

2019.12.28. 12:00

Nemrég született Törökország új villanyautó-márkája, a TOGG és azonnal bemutattak két modellt. Az egyik egy városi, kompakt hobbiterepjáró a mai divatnak megfelelően, a másik egy szedán. Mindkét autót az olasz Pininfarina stúdió rajzolta, viszont amire büszkék a törökök, hogy ezen kívül minden más az ő munkájuk eredménye. A mai napon történelmet írtunk, Törökország hatvanéves álma vált valóra - mondta Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdoğan.

A gyártást 2022-ben szeretnék beindítani, viszont a gyártó addig további három modell bemutatását ígérte. A most megjelent szedán és kis SUV mellett lesz egy kompakt városi kisautó, egy nagy SUV és egy kisbusz. Természetesen ezek is elektromosak lesznek.

Jelenleg csak annyit mondtak el, hogy kétféle teljesítményszint lesz elérhető az autóikhoz. A gyengébben egy 200 lóerős villanymotor lesz a hátsó tengelyen, ezzel az autó nagyjából 300 kilométert tehet majd meg, és 7,6 másodperc alatt éri el a 100 km/órát. Az erősebb változatokban az első tengelyre is kerül egy villanymotor, így 400 lóerő lesz a rendszer összteljesítménye. Vélhetően itt nagyobb akkumulátorcsomagot is adnak, mert a hatótáv 500 kilométerre nő, és a gyorsulás is 4,8 másodpercre javul.

Az autókat 30 perc alatt lehet majd 80%-ra tölteni lemerült állapotról, bár az akkucsomagok méretéről még nem volt szó. A korszerűség kedvéért hármas szintű önvezető funkcióval szerelik majd fel az autókat, amivel már képesek lesznek önállóan haladni bizonyos szakaszokon, de az ember beleszólása még azért kell.

A gyártást 2022-re akarják beindítani, Gemlik városában, egy egymillió négyzetméteres összeszerelő üzemben. Első körben nagyjából 4300 embernek adhat munkát a projekt, ami egyébként 3,3 milliárd euróba (kb. 1105 milliárd Ft) került Törökországnak. Később szeretnék ha húszezer ember dolgozna az új TOGG-okon, és világszerte szeretnék exportálni a modelleket. Árakat egyelőre nem mondtak, ahogy azt sem, hogy a technikai adatok melyik járműhöz tartoznak.