Átadták az első kínai Teslát

2019.12.30. 09:07

Átadták a Tesla első, Kínában gyártott autóit hétfőn - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség. Ezzel sikerült a helyi gyár építésének egyéves évfordulója előtt útra küldeniük az első ott készült autót.

EM 3FL2VUAAn9hj

A kaliforniai székhelyű elektromos autókat gyártó vállalat január 7-én kezdte meg Sanghajban első, az Egyesült Államokon kívüli üzemének építését, amely egyúttal az első, teljes mértékben külföldi kézben levő autógyár Kínában. Az óriási komplexum kevesebb mint egy év alatt felépült, az üzemben gyártott első 15 autót pedig a vállalat alkalmazottainak adták át egy ünnepségen hétfőn.

A mintegy 2 milliárd dollárból felépített sanghaji gyárban a Tesla Model 3 két típusát gyártják, amelyek kizárólag Kínában kerülnek piacra mintegy 350 ezer jüanos (közel 15 millió forint) induló áron. Az importált Model 3 induló ára ezzel szemben 439 ezer jüan (18,5 millió forint) Kínában, de ezután aligha hozat be bárki Amerikában gyártott 3-ast magának az országba.

kbj

Egy múlt pénteki bejelentés szerint a kínai gyártású Tesla járművek felkerültek a 10 százalékos gépjárműbeszerzési adó alól mentességet élvező járműtípusok listájára, emellett pedig, egy szintén decemberi döntésnek köszönhetően, vásárlóik járművenként csaknem 25 ezer jüannyi (1 millió forint) állami támogatásban részesülhetnek. A sanghaji gyár létesítésével a Tesla növeli jelenlétét a világ legnagyobb járműpiacán, egyúttal kiküszöböli az amerikai-kínai kereskedelmi háború eladásaira gyakorolt hatását.