Tízből négy eladott új autó elektromos Norvégiában

2020.01.03. 14:16

Közel volt a fordulópont, de 2019-ben még nem vették át az újautós piac nagyobb részét a tisztán villanyosok Norvégiában: az elektromos autók piaci részesedése 42,4 százalék volt tavaly az északi országban. Ez az arány is magasan rekord.

kiz.png

2013-ban még csak 5,5 százalék volt a villanyosok részesedése a norvég újautós piacon. Öt év alatt, 2018-ra ez 31,2 százalékra nőtt, a 2019-es adatok szerint pedig tavaly már 42,4 százalékon zártak. Bár a darabszámos versenyt elbukták, piaci arányban még sokáig magasan elsők lesznek, főleg, hogy a piacot ismerő szereplők úgy számolnak, az idén az országban eladott minden 10 új autó közül már 6 teljesen elektromos meghajtású lesz és akár már az évtized végére teljesen eltűnhetnek a skandináv ország piacáról a belső égésű motoros autók.

Norvégiában tavaly a legkeresettebb autó a Tesla Model 3 volt, a piaci részesedése elérte a 11 százalékot. Idén sok új szereplő jön az elektromos kínálatba, a Volkswagen ID3 érkezése pedig biztosan megkavarja majd az erőviszonyokat. 

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.