Óriási közlekedési rekordot produkált a norvég főváros

2020.01.04. 23:12

Már évekkel korábban becélozták a nullát, de még így is hatalmas eredmény, hogy csak egyetlen halálos közlekedési baleset történt tavaly Oslóban. És még az az egy sem gázolás áldozata volt.

nrtf

Az elmúlt két évtizedben terjedt el általánosan a Vision Zero közlekedésbiztonsági program. A lényege, hogy az ehhez csatlakozó országok, nagyvárosok nagyjából hasonló módszerekkel fogalmazzák meg ugyanazt a célt: nullára csökkenteni a közlekedési balesetben elhunytak számát belátható időn belül. A programot a világ legnagyobb városai tették magukévá, sok eredménye látszik, de sehol sem járnak annyira közel a nullához, mint a norvég fővárosban.

Ugyanaz az oslói utca kevesebb parkolóhellyel, több bringaúttal
Ugyanaz az oslói utca kevesebb parkolóhellyel, több bringaúttal

Oslo is azt csinálta, amit a többiek: kevesebb autót enged a belvárosába, jobban elhatárolta egymástól a különböző közlekedési eszközöket használókat és levitte a sebességhatárt. Na meg úgy általában ösztönzi a lakosságot, hogy letegye az autót és tömegközlekedésre, gyaloglásra vagy biciklire váltson. Utóbbinál fontos részlet, hogy 700 felszíni parkolóhelyet szüntettek meg, hogy a helyükre új kerékpárutakat fessenek. Látszik is az eredmény: rengetegen tették le az autót és váltottak bringára. Ebben a cikkben jól le van vezetve, hogyan történt mindez. 

Oslóban, közlekedési balesetben elhunytak számának alakulása
Oslóban, közlekedési balesetben elhunytak számának alakulása

Oslóban már hosszú évek óta évi tíz alatt volt a balesetben elhunytak száma, pedig 1975-ben még 41 volt ez a szám a fővárosban. Érdekes adat az is, hogy az az egyetlen oslói közlekedési balesetben elhunyt áldozat 2019-ben nem gyalogos vagy biciklis volt, hanem egy kerítésnek ütköző autós. Norvégiában amúgy országosan is sokat javultak a statisztikák. 1970-ben még 560 halálos baleset történt, míg tavaly 101. 2019-es magyarországi adatok még nincsenek, de összehasonlításként: nálunk 2018-ban 567-en haltak meg az utakon, ebből 49-en Budapesten.