A Dakar első kilométerein leégett az elmúlt évek nagy rekorderének autója

2020.01.05. 17:19

Aktív másfél év van Romain Dumas mögött. Azután, hogy a francia a Volkswagen villanyszörnyével egymás után futott rekordokat a bolygó autósportilag szent helyszínein, a Dakar-ralin gyorsan utolérte a balszerencse. Már az első szakaszon kiszállt a kéthetes versenyből, miután leégett a buggy-ja.

mjzm

2018 nyarán nagyon elverte Loeb Pikes Peak-i rekordját, egy évre rá magasan övé lett a Nordschleife villanyos csúcsa, majd a goodwoodi rekord után még egy kínai hegyen is ment egy referenciaidőt az utókornak. Ez volt Romain Dumas elmúlt másfél éve, de találni még sok nagy sikert a távolabbi múltjában, köztük két Le Mans-i győzelmet. A francia 2020-at a Dakar-ralin kezdte egy DXX Buggy-val, amivel akár folytathatta is volna jó sorozatát, ha nem gyullad ki spontán az autója az 5000 kilométeres verseny 65. kilométerénél. A tűz okát egyelőre nem tudni, Dumas szerint épp csak meg tudtak állni és kiugrani az autóból, már lángolt az egész.

Az idei Dakar első nagy vesztese ezzel megvan, de valószínű ennél nagyobb drámák is jönnek majd a két hét alatt. Az első szakaszt amúgy meglepetésre egy alig ismert litván, Vaidotas Žala nyerte egy Minivel. Ez már azért is nagy szó, mert 2016 óta ez az első összkerekes Minivel nyert szakasz a Dakaron. A Dumas-hoz hasonlóan nagy autósportos polihisztor Fernando Alonso pedig egész jól kezdett első Dakarján: tizenegyedik lett a spanyol a nyitószakaszon. Kicsit bővebben az eredmények: