A Tesla alá ígér a Fisker új villanyautója

2020.01.07. 06:10

A Fisker új, tisztán elektromos modellje elég jó ajánlatnak ígérkezik az állami támogatás nélkül is, azzal együtt pedig jelentősen olcsóbb lesz a Tesla Model 3-asnál. Egy nagy hátránya van: még majdnem két év, mire megindul a forgalmazása.

Már tavaly láthattunk némi előzetest, és azóta újabb képek is napvilágot láttak a Fisker Ocean szabadidő-autóról. A 80 kWh-s akkucsomaggal felszerelt, legalább 400 km hatótávú autó ugyan nem különösebben érdekes jelenség – egy sematikus aszfalt-tererpjáró, amelyen nem sok látszik a névadó Henrik Fisker formatervezői nagyságából – viszont ha minden a tervek szerint alakul, kifejezetten jó ajánlat lehet az észak-amerikai piacon.

Alapárnak 37 499 dollárt adnak meg, ami önmagában sem olyan rossz – a Tesla a Model 3 alapváltozat árát a kezdeti 35 ezerről mostanra 38 990 dollárra emelte, és a Chevrolet Bolt is alig olcsóbb a maga 36 620 dollárjával – de igazán a 7500 dolláros állami támogatástól válik jó ajánlattá: úgy 29 990 dollár lesz az ára, ami durván 8,8 millió forintnak felel meg. Ez pedig az amerikai piac egyik legolcsóbb teljes értékű villanyautójává teheti. Emellett már most kidolgoztak hozzá egy kedvező hitelkonstrukciót: 2999 dollár kezdőrészlettel és havi 379 dolláros részlettel kínálják majd.

A trükk az, hogy az Ocean még elég messze van a megvalósulástól: 2021 második felére ígérik a gyártás beindítását, így elég nehéz megjósolni, hogy akkor milyen áron lehet majd új villanyautóhoz jutni. Mindenesetre addigra megérkezik több konkurens modell is, így a Tesla Model Y és a Ford Mustang Mach-E is.