Először beszélhetett letartóztatása óta a Nissan szökött vezére

2020.01.08. 16:14

A Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség egykori első számú vezetője Libanonban tartott sajtótájékoztatót, először azóta, hogy 2018 novemberében őrizetbe vették a Nissan vádjai alapján. Carlos Ghosn néhány napja szökött meg Japánból, ahol szabadlábon védekezett, de több mint egy év után sem tűzték ki a tárgyalása időpontját.

Ghosn azóta nem beszélhetett nyilvánosan, amióta letartóztatták a tokiói ügyészség nyomozói, így több mint 400 nap történéseit igyekezett összefoglalni a sajtótájékoztató során. Szökését azzal indokolta, hogy a japán ügyészség eljárásában nyomát sem találta az igazságszolgáltatás szándékának, és úgy látja, elsődleges céljuk az akaratának megtörése volt, nem a tények megismerése. Úgy fogalmazott, hogy haláláig tartott volna az ügye, és soha nem hagyták volna normális magánéletet élni. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy kilenc hónap alatt összesen két órát engedték a felesége társaságában tartózkodni.

A kellemetlenségek ecsetelése mellett Ghosn azt a kérdést is igyekezett megválaszolni, hogy mi lehet a háttérben. Úgy véli, azzal kezdődtek a bajok, amikor a francia kormány 2015-ben átverte a Renault vezetésén azt a szabályt, hogy a hosszú távú befektetők dupla szavazati jogot kapjanak a vállalat igazgatótanácsában. Eközben a Nissan tulajdonában levő Renault részvényekhez egy korábbi megállapodás miatt egyáltalán nem tartozik szavazati jog. Ghosn szerint ez a belső egyenlőtlenség az, amit a Nissan, illetve egyes japán állami tisztviselők nem tudtak lenyelni.

Az egykori vezérigazgató szerint ez után kezdték kidolgozni a tervet a Nissannál az eltávolítására, ami akkor kapott lendületet, amikor lemondott a mindennapi ügyek irányításáról. Ghosn neveket is mondott, akik részt vettek az összeesküvésben, de csak a Nissan vezetőségéből. Azt mondta, nem szeretné a libanoni diplomaták dolgát nehezíteni azzal, hogy a japán állami hivatalnokok közül is rámutat néhányra.

Autóipari szempontból érdekes részlet még, hogy Ghosn szerint még ő kezdett tárgyalni a Fiat-Chryslerrel a fúzióról, a lehetőségről, amit a Renault tavaly nyáron végül is elszalasztott, így az FCA a rivális PSA-val olvadhat össze.

Bár úgy néz ki, hogy Ghosn viszonylag ép elmével, és fizikailag jó állapotban túlélte a négy hónapnyi magánzárkát, és a további tíz hónapnyi megfigyelést, a kilátásai mégsem túl jók. Nem csak Japánba nem térhet vissza, de azokba az országokba sem léphet be, ahonnan kiadhatják a japán igazságszolgáltatásnak. Valószínűleg igyekszik majd rendezni az ügyét jogi szempontból, de ameddig ez nem sikerül, valószínűleg kénytelen lesz Libanonban maradni.