Egymilliárdot ért Steve McQueen filmes Mustangja

2020.01.13. 16:45

Kevés Mustang van, amely igazán sokat ér: ahhoz még a legritkább változatokból is túl sokat gyártottak, túl közönséges műszaki alapokra. Talán ez az egy kivétel van, az autó, amely a filmtörténet leghíresebb üldözési jelenetének főszereplője volt.

A Bullitt című film (a magyar címe San Franciscó-i zsaru) tíz perces jelenete alapmű az üldözési jelenetek műfajában, mára gyakorlatilag megkerülhetetlen. Ezért is érdekes, hogy a filmben használt két 1968-as GT 390-es közül még 2018-ban előkerült az egyik. Mint kiderült, a filmgyár ezt a példányt, amely a sima közlekedős jelenetekben szerepelt, eladta egy alkalmazottjának, míg az üldözésben használt autó a forgatás során javíthatatlanul megrongálódott, így az valószínűleg a roncstelepen végezte.

A fennmaradt példány értékével persze nagyjából tisztában volt az eladó, és az árverést bonyolító Mecum Auctions: míg egy hasonló, de nem nevesített Mustang ára ritkán éri el a hat számjegyet dollárban – ahhoz minimum egy Shelby változatnak kell lennie – ezt az autót a 3-5 millió dolláros kategóriába sorolták. Ehhez képest a 3,4 millió dolláros, azaz átszámítva kb. 1,024 milliárd forintos végső eladási ár még csak nem is kirívóan sok.

Úgy tűnik, ez az első alkalom, hogy ennyit adnak az autóért, amely egyébként messze nem makulátlan: korábban nem csak mezei Mustangként adták-vették, úgy is használták. Jelenleg durván 65 ezer mérföld, úgy 105 ezer kilométer van a 6,4 literes, 325 lóerős nagy blokkos V8-assal és négyfokozatú kézi váltóval szerelt kupéban. Messze nem is olyan szép, mint némelyik másolat, itt-ott már beleharapott a rozsda, de ez nem is olyan lényeges: itt nem az autó ért egymilliárdot, hanem a sztori, aminek itt a rozsda is része.