Szőlővel a csúszós utak ellen?

2020.01.13. 14:31

Az utakról való hó és jég eltávolítása - még ha idén eddig nem is volt rá túl sok alkalommal szükség - központi kérdés a fagyos időben.

busz
Fotó: Police.hu

A hagyományos útszóró só ártalmas az élőlényekre, járművekre és az aszfaltra egyaránt, emellett korlátozottan lehet használni. Az alternatív útszórási módszerek (zöldsó, homok, fűrészpor) már jóval környezetkímélőbbek, azonban nem olvasztják fel a jeget, csupán a csúszást gátolják meg.

Ezen a problémán elgondolkozva kezdett kísérletezni egy csapat egyetemista Washingtonban, olyan megoldás után kutatva, ami környezettudatos és jóval költséghatékonyabb. Szőlő alapú kivonatot hoztak létre bomlasztáson és természetes erjedésen keresztül, amely főként szőlőhéjból, illetve mezőgazdasági hulladékból áll. A tesztelések során kiderült, hogy gyorsabban olvasztja a jeget, mint a korábbi útszórási eljárások bármelyike, emellett kevésbé veszélyes a környezetre.

tescovina 92225000

A fő összetevőt a kutatást végző hallgatók és professzorok szerint a későbbiekben meg lehet változtatni. A szőlőt le lehet cserélni olyan gyümölcsökre, amelyekkel ugyanolyan síkosságmentesítő hatás érhető el (például almára), így nem kell tartani a szőlőtörköly pálinka eltűnésétől sem.

Így elképzelhető, hogy a jövőben a szőlő és más gyümölcsök a fogyasztásukon kívül hozzá fognak járulni az utak biztonságossá tételéhez.

Forrás: Motor1, Labroots