Jöhetnek a kínai tervezésű Teslák?

2020.01.17. 10:05

A Teslánál eddig egyértelmű volt a felállás: ha másutt is gyártották az autóikat, a tervezési munka az Egyesült Államokban zajlott. Ám úgy látszik, ez sincsen kőbe vésve: Elon Musk saját WeChat hozzáférésén keresztül most Kínában kezdett szakembereket toborozni.

teslachina

Ennek kapcsán bukkant fel ez az érdekes vázlat is, egy Model 3 orrú kisautóról, amely egyelőre csak egy lehetséges folytatást vázol fel a gyártó számára. Az egyértelmű, hogy egy ilyen, négy méter körüli jármű Észak-Amerikába egyszerűen túl kicsi volna, viszont a világ más részein piacképes termék lehetne. Musk egyértelműen arra utal a toborzó szövegben, hogy az ilyen modelleket Kínában terveznék, de nem csak Kínában forgalmaznák.

A kínai tervezés és fejlesztés természetesen komoly objektív előnyökkel is kecsegtet: egyelőre mérnököket és formatervezőket is sokkal olcsóbban lehet foglalkoztatni Kínában. Ez pedig azt jelenti, hogy egy adott fejlesztés a Tesla számára jóval olcsóbb lehet, ha kínai szakemberekkel végezteti el a munkát.