Közösen gyártana autót a Fiat Chrysler és az iPhone gyártója

2020.01.17. 15:15

A tajvani székhelyű Foxconn és a Fiat-Chrysler stratégiai együttműködésre készül. Egyelőre egy keretmegállapodás aláírására készülnek, de a közös tervek már most elég komolyan hangzanak.

Az előzetes megállapodás szerint a két cég 50-50%-os vegyesvállalatot alapít majd, egyrészt egy teljesen új elektromos járműgeneráció kifejlesztésére és gyártására, másrészt az IoV (Internet of Vehicles, a járművek internete) piac meghódítására.

A cél elsősorban persze Kína lenne, ahol a Fiat-Chrysler jelenleg nem tartozik az igazán nagy piaci szereplők közé, viszont a Foxconn segítségével talán változtathatnak ezen. A kínai vállalat elnöke azt mondja, cége a tervezési feladatokban, illetve az alkatrész- és alapanyag-ellátás szervezésében venne részt, az autógyártás kivitelezését a Fiat Chryslerre bízzák.

A Foxconn korábban már megpróbált beszállni az autóiparba induló villanyautó-gyártó vállalkozások befektetőjeként, de úgy tűnik, nem választottak jól. Ezért kerestek komolyabb, tapasztaltabb partnert. Hosszabb távon azt várják, hogy az autóipari érdekeltség adja a cég forgalmának legalább a tizedét, ami a plusz bevétel mellett csökkentené a vállalat függését a megrendelőktől.

Jelenleg a forgalom durván fele az iPhone gyártásából jön, azaz a vállalat eredménye nagyrészt az Apple döntéseitől függ – elemzők szerint ezt a függést csökkentené a Foxconn vezetése, a hosszú távú stabilitás érdekében.