Cruise Origin: a jövő közlekedési eszköze?

2020.01.22. 12:04

Nem a Cruise az első olyan cég, amely a közösségi közlekedés egy új formájával kísérletezik, de az azért nem gyakori, hogy egy ilyen cég saját járművet fejlesszen, amelyet gyártani is tervez.

Az Origin, amelyet most mutattak be a közönségnek, hatszemélyes guruló doboz, egymással szemben elhelyezkedő ülésekkel és az autóbuszokéhoz hasonló ajtókkal. Ezt a tervek szerint a közösségi közlekedés egy formájaként lehet majd igénybe venni. Sofőr természetesen nincs, a vezetés feladatát teljes egészében automatikusan végzi a jármű.

Az alap a General Motors villanyautó-platformja, amelyet úgy alakítottak ki, hogy később könnyű legyen bővíteni, illetve továbbfejleszteni. Emellett elsődleges szempont volt a tartósság: az Origin élettartama állítólag legalább egymillió mérföld, azaz 1,61 millió kilométer lesz.

Bár a jármű leleplezésekor a Cruise legalább évi 5000 dolláros megtakarításról beszéltek egy átlagos San Francisco-i család esetében, a pontosabb részletek még hiányoznak. Nem tudni, hogy mikorra várható akár az Origin gyártása, akár a szolgáltatás beindítása, sem azt, hogy mibe kerülhet egy-egy utazás. Így az egész tervezet így eléggé a levegőben lóg, annak ellenére, hogy látszik a kidolgozott koncepció, és az is, hogy a Cruise mögül nem hiányzik a szükséges anyagi háttér.