Új tulajdonos menti meg az Aston Martint

2020.01.31. 10:54

Ahogy hónapok óta hallani, a kanadai divatmilliárdos, Lawrence Stroll összehozott egy befektetői konzorciumot az Aston Martin anyagi gondjainak megoldására. Most pedig az is kiderült, hogy milyen konkrét lépéseket terveznek.

A megállapodás szerint Stroll és partnerei az Aston Martin részvények 16,7%-át vásárolják meg, 4 fontos részvényenkénti árfolyamon. Ez 182 millió fontjukba kerül, de további 318 millió fontot közvetlenül a gyártó kap, amiből 55,5 millió fontot Stroll azonnali pénzügyi segítségként haladéktalanul a cég rendelkezésére bocsát. Így a cég napi pénzügyi gondjai megoldódhatnak, és ami a legfontosabb, folytatódhat a DBX gyártásának felfuttatása, és a fejlesztőrészleg is zavartalanul dolgozhat tovább.

A megállapodás szerint Lawrence Stroll az Aston Martin elnöke lesz, a napi ügyeket viszont vezérigazgatóként továbbra is Andy Palmer irányítja majd. Változtatnak az üzleti terveken is: a Lagonda márka újbóli bevezetését 2025 utánra halasztják, a RapidE villanyautó-projektet, ahogy már korábban is hallani lehetett, határozatlan időre felfüggesztik, és az erőforrásokat a középmotoros Valkyrie és Valhalla sportkocsik fejlesztésére koncentrálják. A tervek szerint a Valkyrie gyártása így még az idén megindulhat, az elérhetőbb, nagyobb sorozatú Valhalla pedig 2022-ben kerülhet gyártásba. Később egy harmadik középmotoros Aston Martin sportkocsi is érkezhet, a 2020-as évek közepén.

A megállapodás egy további eleme, hogy a Stroll által korábban megvásárolt Racing Point Formula-1-es csapat, a korábbi Force India a 2021-es szezontól felveszi az Aston Martin nevet.

Ha minden a tervek szerint alakul, a Stroll vezette csoport számára nagyszerűen kifizetődhet az Aston Martin megsegítése, hiszen a cég épp egy új, sikert ígérő termék, a DBX piaci bevezetésének közepénél jár, miközben a tőzsdei részvényeik árfolyama mélypontra jutott, azaz valószínű, hogy innen már csak értékesebb lesz a brit gyártó.