A koreai gyártók már erősen érzik a koronavírus hatását

2020.02.03. 08:02

Két dél-koreai autógyártó is kénytelen felfüggeszteni termelésének egy részét és hasonlótól tart az Electrolux háztartási gépeket és berendezéseket gyártó svéd cég is, mert a koronavírus miatt fennakadások vannak a Kínában gyártott alkatrészek szállításában.

Védőmaszkért állnak sorba emberek egy hongkongi üzlet előtt 2020. január 27-én
Védőmaszkért állnak sorba emberek egy hongkongi üzlet előtt 2020. január 27-én

Pénteken a Hyundai Motor bejelentette, hogy felfüggeszti a Palisade városi terepjárójának (SUV) dél-koreai gyártását a hétvégén, miután akadozik az alkatrészszállítás Kínából. A cég úgy tudja, hogy a kínai beszállítónál legalább február 9-éig áll a termelés, de jelen állás szerint ez akár hetekkel is kitolódhat.

Az ugyancsak dél-koreai Ssangyong Motor is a Kínában gyártott alkatrészek szállításában tapasztalható fennakadásokra hivatkozva döntött úgy, hogy leállítja egyik gyárában a termelést február 4-12. között. Más autógyártók felől is érkeztek hírek fennakadásokról. A vírus központja az a Vuhan, ahol több gyártónak van üzeme, például a PSA-csoportnak vagy a Hondának. Mivel az ilyen külföldi gyártók elsősorban a helyi piacra gyártanak, Kínán kívül eddig kevés hatása volt a vírusnak az autóiparban. A koreai gyártók az elsők, akik hangosan panaszodnak az ellátottságra.