Golf eR1: a gyors Volkswagenek jövője?

2020.02.03. 11:06

Az ausztriai Zell am See-ben tartott GP Ice Race-en bukkant fel a Volkswagen eR1 nevű autója, amely ugyan nem egy konkrét versenytípusra készült, de, ahogy a VW Motorsport vezetője, Sven Smeets mondta, bepillantást enged a jövőbe.

Az autót állítólag az ID R versenygép egyik fejlesztési prototípusából alakították ki: a kétmotoros elektromos hajtást egy VII-es Golf TCR karosszériába építették be először, és ez kapott mostanra olyan fényezést és külső alkatrészeket, hogy meg tudják mutatni a közönségnek is.

Bár az eR1 nem felel meg egyetlen versenyszabályzatnak sem, Smeets szerint tökéletesen jelzi a VW gyári versenyrészlegének törekvéseit, hiszen a korábbi sikerek ellenére mostanra megszületett a döntés: a továbbiakban már nem készítenek több versenyautót hagyományos motorral. Az utolsó ilyen projekt, a Golf TCR is véget ért, a következő Golfból már nem készül gyári túrakocsi-kivitel. Helyette az idén induló E-TCR sorozathoz fejlesztenek egy versenygépet az ID 3 alapjaira. Emellett folytatódik az ID R projekt is, egyelőre további pályarekord-döntésekkel.

Az nem igazán derült ki, hogy az eR1 mire lehet képes, ahogy az sem, hogy a jövőben látjuk-e még. Úgy néz ki, leginkább arra szánták, hogy a VW sportrészleg vezetése nyomatékot adjon a kijelentésnek: a jövő számukra már csak elektromos.