A Kia is beszáll a mini-terepjárók háborújába

2020.02.06. 06:31

A négy méter alatti terepjárók szegmense az utóbbi években dinamikus bővülésnek indult, elsősorban Indiában, és úgy néz ki, a Renault Kwid, a Suzuki S-Presso ellen a Kia is ki készül állítani valamit.

Egyelőre csak tanulmány a Sonet, de az a fajta, amely látszólag elég közel áll a gyártáshoz. A szériamodellnek nyilván nem lesznek nagy alufelnijei, és valószínűleg az orr-rész fém dekorációi, és az ajtópanelekbe behúzódó kilincsek sem elég olcsók a gyártáshoz, de a forma alighanem ilyen marad. Annál is inkább, mert a Kia 2020 második felére ígéri a sorozatgyártmányt, azaz idő sem nagyon volna a változtatásra.

A forma egyébként egyáltalán nem rossz – megkockáztatnánk, hogy a Suzuki S-Pressóénál egyértelműen megnyerőbb – és ha 1,2 liternél kisebb benzinmotornál, illetve 1,5 literes dízelnél kisebb kerül bele, akkor Indiában adókedvezmény is jár majd utána.

Az igazán érdekes hír azonban nem is az, hogy gyártani szeretnék a Sonet-et, hanem az, hogy globális modell lesz belőle, azaz Indián kívül is elérhető lesz. Hogy mely piacokra viszik el még, azt most még nem tudni, de egyáltalán nem lenne meglepő, ha Európában is felbukkanna egy ilyen típus, hiszen az ilyen kisebb terepjárók errefelé is elég népszerűek.