A FÖRI-tól már biztosan nem kapsz kerékbilincset Budapesten

2020.02.09. 10:04

Teljesen felhagyott a kerékbilincsel a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI). Tavaly egy autó se kapott tőlik ilyet Budapesten, és ennek ellenére az elszállítások száma is csökkent, mert ha lehet, ma már inkább arrébb teszik az autókat.

BSZ 7957

A vezess.hu kérte ki a FÖRI-től az elmúlt évek intézkedési statisztikáit, és elég egyértelmű változás látszik a módszerek között. Az igazgatóság 2017-ben még 2979 kerékbilincset rakott fel az általa kezelt utakon, de ez a szám 2018-ba már csak 84 volt, 2019-ben pedig nulla. Ez már azért érdekes, mert 2018-ról '19-re nemhogy nőtt volna, de csökkent az elszállítások száma is: 2680-ról 2372-re, azaz nem az történt, hogy az eddig megbilincselt autókat most inkább elszállítják. 

A FÖRI-nél erről azt nyilatkozták a Vezessnek, hogy ha megoldható, most inkább csak arrébb rakják pár méterrel a szabálytalan, forgalmat akadályozó autókat. Néha még a BKV-járatok útjában álló autókkal is ezt teszik, majd egy figyelmeztető/tájékoztató papír hátrahagyásával jelzik a sofőrnek a hibáját, valamint hogy hol találja a kocsiját. A külső kerületekben legalábbis ez a módszer, a szűk belvárosban ez ritkán működik a kevés parkolóhely miatt.  

DSC 0943

A kerékbilincs amúgy ezzel nem tűnt el teljesen a fővárosból. A kerületek saját rendészetei  továbbra is maguk dönthetnek róla, hogy használják-e a módszert az általuk kezelt területeken.